top of page

BIOGRAFIE

Het Kugoni Trio is met zijn unieke bezetting (piano, viool en saxofoon) een graag geziene gast op de nationale en internationale podia sinds zijn oprichting in 2010.

 

Het Kugoni Trio is een veelgevraagd ensemble in talrijke culturele centra in België en concerteerde al in heel wat prestigieuze Belgische concertzalen als BOZAR, Flagey (Brussel), de Bijloke (Gent), de Academiezaal van Sint-Truiden, AMUZ en deSingel (Antwerpen) en het Concertgebouw van Brugge. Bovendien kreeg het Kugoni Trio uitnodigingen voor festival- en cultuurdagen als Iedereen Klassiek (Brugge), Cultuurmarkt (Antwerpen), KlaraFestival (Brussel), Klara in de Singel (Antwerpen), BumaClassical (Utrecht), Gaudeamus Muziekweek (Utrecht), Belgian Music Days en Festival Van Vlaanderen. In het buitenland concerteerde het ensemble op uitnodiging  in Nederland, Duitsland, Frankrijk, Engeland, Italië en Litouwen.

 

Het trio legt een extra focus op Belgische muziek en is bijgevolg een bron van inspiratie geworden voor hedendaagse componisten. Zo geeft het ensemble jaarlijks meerdere compositieopdrachten en creëerde het reeds meer dan dertig werken van componisten als Erik Desimpelaere, Jeroen d’Hoe, Wilfried Westerlinck, Benjamien Lycke, Jan Van Landeghem, Jan-Hendrik Van Damme, Mathias Coppens en Pieter Schuermans. Buitenlandse opdrachten werden gegeven aan Kristina Arakelyan (2017), Gareth Moorcraft (2017), Bianca Bongers (2018) en Nimrod Borenstein (2018).

 

Het Kugoni Trio verleende zijn medewerking aan de cd Mockingbird (2015) van de Belgische componist Wilfried Westerlinck. In samenwerking met Componisten Archipel Vlaanderen (ComAV), Radio Klara en Flanders Arts Institute werkte het Kugoni Trio mee aan de cd Fingerprints#2 (2016) en Fingerprints#3 (2019). Met het debuutalbum Timelapse (2016, Et’cetera records) presenteerde het trio voor het eerst zijn eigen artistieke signatuur. Daarnaast maakte het trio opnames voor Radio Klara, Musiq3 en Radio4 (NL) en was het ensemble te zien op de televisiezenders Cultuur7 en Canvas.

In april 2019 nam het trio haar tweede album, Essence by Kugoni Trio, op. Op deze nieuwe cd zullen composities van Piet Swerts, Jeroen d’Hoe, Mathias Coppens, Pieter Schuermans en Wim Henderickx te horen zijn. Het releaseconcert vindt plaats in de Academiezaal van Sint-Truiden op donderdag 8 november.

 

Het Kugoni Trio werd met een eerste prijs bekroond op de wedstrijden Supernova 2014 (vroeger Gouden Vleugels) en Forte Limburg 2015. Het ensemble was “Artiest in residentie”  van de vzw SWUK Vlaanderen voor de concertseizoenen 2014-2015 en 2015-2016. In 2017 ontving het ensemble het Gouden Label 'Jong Talent' van Klassiek Centraal voor zijn debuutalbum. In februari 2018 overhandigt de Unie van Belgische Componisten de Fugatrofee aan het Kugoni Trio voor de bevordering van de Belgische muziek.

 

In 2017 richtte het Kugoni Trio het ‘Roomservice Festival’ op. Dit met als doel om kwaliteitsvolle hedendaagse kamermuziek van eigen bodem te promoten in een Kugoni Trio & friends concept.

 

Sedert het 2018-2019 seizoen is het Kugoni Trio ook te horen in muziektheaterproducties. Zo waren ze te zien in hun eigen productie ‘Startschot’, gesteund door de Vlaamse Overheid, alsook in de productie ‘Flandria’ -in samenwerking met LOD Muziektheater- met de sopraan Emma Posman aan hun zijde.

 

Meer concerten, meer creaties en samenwerkingen met componisten bieden kleurrijke vooruitzichten voor de toekomst.

Schermafbeelding 2019-09-02 om 12.06.21.
Schermafbeelding 2019-09-02 om 12.06.05.
Schermafbeelding 2019-09-02 om 12.06.13.
bottom of page